Blåbärsmuffins med crumble
För någon dag sedan blev jag hemskt sugen på blåbärsmuffins. Så jag drog på mig storstövlarna och gick bakom knuten ut i blåbärsskogen och plåckade mig lite blåbär!
RECEPT:
6 stora/ 12 små muffins
Grundrecept:
100 g smör
2 dl mjölk
skal av 1 citron
2 ekologiska ägg
1½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Fyllning:
5 dl färska eller frysta blåbär
Crumble:
75 g kallt smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker
-Sätt ugnen på 175 grader om du vill göra stora muffins och 200 grader om du vill grädda små.
-Sämlt smöret och tillsätt mjölk och rivet citronskal.
-Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
-Rör ner den ljumma vätskan.
-Blanda vetemjöl, bakpulver, salt och vänd ner i smeten.
-Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och varva smeten med blåbären tills formarna är fyllda till 2/3.Lämna några blåbär till garnering.
-Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och strösocher i en bunke.
-Strö lite crubble på toppen och garnera med några blåbär på varje muffins.
-Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.